Οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα

Το πατρικό σπίτι που στέγασε τον Ελευθέριο Βενιζέλο για 30 χρόνια βρίσκεται στην Χαλέπα Χανίων όπου βρίσκονται και τα Ταμπακαριά.

Το οικόπεδο αγοράστηκε το 1876 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1880. Το 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος ξεκίνησε από το σπίτι αυτό για το Θέρισο για να συμμετέχει στην επανάσταση του 1897. Το 1910 που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας στην Αθήνα, το σπίτι στη Χαλέπα ενοικιάστηκε. Η σημερινή μορφή της Οικίας Βενιζέλου αποκτήθηκε το 1927 όταν επέστρεψε στα Χανιά όπου και το ανακαίνισε ριζικά. Έπειτα, ως την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατοικήθηκε από τους γιούς του.

Το 1941 στη Μάχη της Κρήτης η Οικία Βενιζέλου βομβαρδίστηκε. Όμως οι Γερμανοί την αναστηλώσαν και τη χρησιμοποίησαν ως στρατηγείο και κατοικία του εκάστοτε Γερμανού Διοικητή του Φρουρίου Κρήτης. Παρολαυτά, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής η Οικία Βενιζέλου υπέστη σοβαρές φθορές και βανδαλισμούς.

Το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε την Οικία Βενιζέλου που είχε κληροδοτηθεί στον εγγονό του Ελευθερίου το 2002 και την παραχώρησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Όλοι οι χώροι της Οικίας Βενιζέλου φέρουν την προσωπική σφραγίδα του ηγέτη και συντήρουν την αυθεντική τους μορφή ακόμη και σήμερα. Το εσωτερικό της Οικίας κοσμείται από έπιπλα της δεκαετίας του 1920 επιλεγμένα από τον ίδιο και τη γυναίκα του.

πηγή: Chania-Citizen-Guide.gr