ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΓΕΡΙ

τα Ταμπακαριά Χανιά

Τα Ταμπακαριά δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα ως εργοστάσια επεξεργασίας δερμάτων γνωστά και ως «βυρσοδεψεία».

Οι κύριες εγκαταστάσεις των κτιρίων έγιναν κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιοκρατείας (1830-1840) ενώ η τοποθεσία τους επιλέχθηκε σύμφωνα με την παραδοχή ότι ήταν αρκετά μακριά από την πόλη των Χανίων δίπλα σε αβαθή θάλασσα, το νερό της οποίας χρησίμευε στο πρώτο στάδιο της επεξεργασίας των δερμάτων.

Τα Ταμπακαριά, άκμασαν κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Σταμάτησαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής για να κάνουν δυναμική επιστροφή μετά το τέλος του πολέμου. Η παρακμή των Ταμπακαριών επήλθε σταδιακά τη δεκαετία του ’70 για να φτάσει σήμερα να λειτουργούν ως επιχειρήσεις μόνο το ένα δέκατο.

Σήμερα τα περισσότερα βυρσοδεψεία είναι εγκαταλειμμένα ενώ κάποια άλλα από αυτά έχουν αλλάξει χρήση. Μοναδικό στοιχείο που έμεινε ανέγγιχτο από το χρόνο είναι η επιβλητική αρχιτεκτονική των Ταμπακαριών. Τα κτίρια έχουν είσοδο από το δρόμο και από την πλευρά της θάλασσας είναι δίπατα ή τρίπατα.

η Χαλέπα Χανιά

Η συνοικία της Χαλέπας βρίσκεται ανατολικά της πόλης των Χανίων. Άρχισε την ανάπτυξη της στα μέσα του 19ου αιώνα ενώ έγινε γνωστή στην ιστορία της Κρήτης με τη «Σύμβαση της Χαλέπας» μεταξύ Οθωμανών Κρητών και που είχε σαν περιεχόμενο την παραχώρηση περιορισμένου αυτόνομου πολιτεύματος στο νησί.

Η Χαλέπα είναι επίσης γνωστή γιατί αποτελεί τον τόπο που επέλεξε να κατοικήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα του προηγούμενου αιώνα που κατέχει καθοριστικό ρόλο στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας ως πρωθυπουργός (1910).

Αποτελεί μια από τις ωραιότερες και πιο αριστοκρατικές συνοικίες των Χανίων, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη αλλά και από τη θάλασσα.

πηγές: chania.gr, explorecrete.com