Ταμπακαριά Χαλέπα, Χανιά

Στην ανατολική περιοχή της πόλης των Χανίων συναντούμε μία συνοικία από τις αρχές του 19ου αιώνα στην οποία είχαν εγκατασταθεί οι βυρσοδέψες για την επεξεργασία των δερμάτων κατά τη διάρκεια της Αιγυπτιοκρατίας στην Κρήτη. Πρόκειται για μια πολύ ατμοσφαιρική περιοχή, ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της βιομηχανικής εποχής.

Η τοποθεσία επιλογής για την εγκατάσταση των Βυρσοδεψίων ήταν ο πιο κατάλληλος καθώς ήταν αρκετά μακρυά αλλά και κοντά στην πόλη με άφθονο αλμυρό νερό και αβαθή θάλασσα που ήταν χρήσιμη για το πρώτο στάδιο της επεξεργασίας των δερμάτων. Τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν περισσότερα από 80 βυρσοδεψία, ενώ σήμερα μόλις έξι εξακολουθούν να λειτουργούν.

Τα κτίρια που στεγάζονταν τα Ταμπακαριά στέκουν ακόμα, κάποια πιο καλοδιατηρημένα ενώ στα παλαιότερα έχουν απομείνει μονάχα τα κελύφη. Προσαρμοσμένα στις φυσικές κλίσεις του τοπίου, τα βυρσοδεψεία των Ταμπακαριών είναι ισόγεια με είσοδο από τον δρόμο και δίπατα ή τρίπατα από τη μεριά της θάλασσας. Χτισμένα με πέτρα και κεραμιδένιες στέγες, είναι τοποθετημένα στη σειρά και διακόπτονται μόνο από πολύ στενά απότομα περάσματα με σκαλοπάτια προς τη θάλασσα, συνθέτοντας ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σύνολο.

πηγή: Chania-Citizen-Guide.gr